TENNESSEE JET – THE COUNTRY

De uit Hugo, Oklahoma stammende TJ McFarland koos voor de artiestennaam ‘Tennessee Jet’ om de wereld te laten kennismaken met zijn muziek die bestaat uit een mix van country, folk en rock wat tegenwoordig meer en meer onder de grote gemene deler ‘Americana’ wordt vernoemd. Als kind werd hij door zijn ouders overstelpt met platen van countrysterren als Dwight Yoakam, Willie Nelson en vooral Townes Van Zandt. Daaruit haalde hij dan vanzelfsprekend de inspiratie voor het componeren van zijn eigen nummers.

In 2015 debuteerde hij op plaat met het naar hemzelf vernoemde album “Tennessee Jet” dat al één jaartje later werd opgevolgd door een tweede cd die “Reata” als titel kreeg. Daarna moesten we toch wel relatief lang wachten op zijn derde album dat nu pas op de platenmarkt verschijnt. “The Country” bestaat uit tien nummers waarvoor hijzelf bij acht songs tekst en muziek heeft gecomponeerd. Daarbij greep hij op nostalgische wijze vaak terug naar de sound die zijn jeugdjaren heeft bepaald.

Van zijn eigen composities onthouden we voornamelijk de albumopener “Stray Dogs” (zie 1e video), het stevig Springsteen-gewijs rockende “Hands On You” naast de ingetogen gebrachte albumtiteltrack “The Country” en het even rustige “Off To War”. Er zijn vocale gastbijdragen van Elizabeth Cook, Paul Cauthen en Cody Jinks, naast Mickey Raphael van Willie Nelson’s begeleidingsband op mondharmonica en Brian Newman uit Lady Gaga’s band op trompet. Alle overige instrumentatie in de opnamestudio kwam van de formatie die Dwight Yoakam begeleidt tijdens zijn tournees.

Er werd ook geopteerd om twee nummers te coveren en de keuze daarvoor viel op de song “She Talks To Angels”, de rockballad van ‘The Black Crowes” uit hun al in 1990 uitgebrachte debuutalbum “$hake Your Money Maker”. Tennessee Jet heeft die mooie song bewerkt tot een zich eigen gemaakte bluegrassnummer. De tweede coversong is er één van de Townes Van Zandt-klassieker “Pancho & Lefty” uit 1972, een countryballad die bij muziekliefhebbers zeker ook gekend zal zijn in de versie van Emmylou Harris op haar plaat “Luxury Liner” uit 1976.

Tennessee Jet kent duidelijk zijn klassiekers en stichtende voorbeelden uit de muziekgeschiedenis. Zo schreef hij met het rocknummer “Johnny” ook een muzikaal eerbetoon aan Johnny Horton, een country- en rockabilly-idool uit de jaren ’50 die in 1960 op amper 35-jarige leeftijd overleed na een zwaar auto-ongeval. Hij brengt verder ook nog zijn eigen versie van twee liedjes die hij vorig jaar voor zijn vriend en countryzanger Cody Jinks had gecomponeerd: “The Raven & The Dove” dat te horen is op de tweede audiovideo bij deze recensie en de mooie ballad “Someone To You”.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tennessee Jet Music / Thirty Tigers

video